PMS sendromu nedir? PMS sendromu tedavisi nasıldır?
Adet öncesi sendrom (PMS) nedir?
Adet gününüz başlamadan bir ya da iki hafta önce kendinizde şişkinlik, baş ağrısı,ruh halinde ani değişkenlikler gibi fiziksel ve duygusal değişiklikler fark edebilirsiniz. Bu aylık tekrarlanan premenstrüel sendrom veya PMS olarak bilinen dönemin belirtileridir.
Kadınların yaklaşık %85'i PMS ‘i bir ölçüde tecrübe eder. Bir kaçında ise iş hayatını ve kişisel ilişkilerini aksatmalarına sebep olacak kadar ciddi belirtiler görülür. Bu durum premenstrüel disforik bozukluk (PMDD) olarak bilinir.
Adet öncesi sendromun(PMS) belirtileri : Doymak Bilmez İştah
Birçok kadında PMS zamanında genellikle çikolatalı kek gibi tatlı, karbonhidratlı gıdalar için özel iştah görülür. Bunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı kadılarsa iştahlarını kaybedebilir ya da mide bozulmaları yaşayabilirler. Şişkinlik ve kabızlık da yaygındır.
Adet öncesi sendrom (PMS) belirtileri : Sancı
• Sırt ağrısı
• Baş ağrısı
• Göğüslerde hassasiyet
• Eklem ağrısı
Adet öncesi sendrom (PMS) belirtileri : Sivilce
Sivilce Adet öncesi sendromun en yaygın belirtisidir ve sadece gençleri etkilemez. Hormonal değişiklikler, daha fazla sebum üretebilmek amacıyla deride bezeler oluşturur. Bu yağlı madde gözenekleri tıkayabilir, patlamaya neden olabilir.
Adet döneminizin yaklaştığının görsel bir hatırlatmasıdır.
Adet öncesi sendrom belirtileri(PMS) : Ruh hali değişimleri /ani değişimleri
Birçok kadın için, PMS’in en rahatsız yönü ruh hali üzerindeki öngörülemeyen etkisidir. Sinirlilik, öfke, ağlama nöbetleri, karamsar ruh hali ve endişe durumları gelip, adet dönemi başlayınca geçebilir.
Kimler PMS’i yaşar.
- Pms’in 20li yaşların sonundan 40lı yaşların ortasına kadar görülmesi daha muhtemeldir.
- Siyah kadınlarda beyaz kadınlara göre daha fazla aşerme rapor edilmiştir.
- Beyaz kadınlarda siyah kadınlara göre daha fazla ruh hali değişikliği ve kilo alma rapor edilmiştir.
- Yaşı daha ileri gençler, yaşı daha küçük olan gençlere göre dönemi daha sancılı geçirirler.
- PMS 40 yaşlarında daha sancılı olabilir.
PMS diğer durumları nasıl etkiler?
PMS aşağıdaki kronik durumların belirtilerini daha da kötü hale getirebilir;
• Astım ve alerjiler
• Depresyon ve endişe
• Nöbet bozuklukları/Epilepsi
• Migren
PMS’e neler sebep olur?
PMS’in kesin nedeni belli değildir ama biz adet gününden bir hafta önce östrojen ve progesteron eviyelerinin düştüğünü biliyoruz. Birçok doktor hormon seviyelerindeki bu düşüşün PMS belirtilerine neden olduğuna inanıyor. Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri de PMS belirtilerine neden olabilir.
PMS ya da başka bir şey?
Pms belirtileri aşağıdaki bazı durumlara benzer olabilir ya da çakışabilir.
- Perimenopoz
- Depresyon ya da endişe
- Kronik yorgunluk sendromu
- Tiroid hastalığı
Temel fark PMS belirtilerinin her ay belirgin şekilde gerçekleşmesidir.
PMS’i teşhis etme: Semptom Takipçisi
PMS döneminde olup olmadığınızı anlamak için belirtilerinizi yandaki gibi takip formuna kaydediniz. Eğer;
• Belirtiler adet gününden beş gün önce meydana geliyorsa
• Eğer semptomlar adet gününün başlangıcından sonraki dört gün içinde bitiyorsa
• Semptomlar en az üç adet dönemi içinde nüksediyorsa
PMS süreci yaşıyor olabilirsiniz.
Ne zaman tıbbi yardım alınmalı
Eğer kendinize zarar vermek gibi düşünceleriniz varsa 112’yi arayın ya da acil tıbbi bakım talep edin. Eğer belirtiler işinizde, insan ilişkilerinizde ve günlük aktivitelerinizde sorun yaşamanıza sebep oluyorsa acilen tıbbı yardım almalısınız.
Bu belkide PMS’in daha ciddi hali olarak bilinen premenstrüel disforik bozukluğunu(PMDD) işaret edebilir.
Premenstrüel disforik bozukluğu
Premenstrüel disforik bozukluğu (PMDD) PMS ile aynı şekilde görülür ama belirtileri daha rahatsız edicidir. PMDD görülen kadınlarda panik atak, ağlama nöbetleri, intihar düşünceleri, uykusuzluk ya da günlük yaşama müdahale edebilecek diğer sorunları yaşayabilirler.
Neyse ki, PMS’i rahatlatan bir çok strateji PMDD’ye karşı da etkili olabilir. Kişinin ya da ailesinin depresyon geçmişi de dahil olmak üzere ruh hali bozuklukları veya travmalar PMDB için risk faktörleridir.
PMS alternatif tedavi : Egzersiz
Egzersiz yapmak ruh halinizi iyileştirmenize ve yorgunlukla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Yararını görmek için düzenli egzersiz yapmalısınız sadece PMS belirtileri göründüğü zaman değil.
Haftanın çoğu gününde ılımlı fiziksel aktiviteler için 30 dakika hedefleyin. Daha az gün yapılan, daha güçlü egzersizlerde etkili olabilir.
PMS alternatif tedavisi : B vitaminleri açısından zengin beslenmek
B vitaminleri açısından zengin gıdaların PMS’i geçiştirmeye yardımcı olduğuna dair kanıtlar vardır. Bir çalışmada, araştırmacılar 10 yıl boyunca 2000'den fazla kadını izledi.
Tiamin (domuz eti, Brezilya fıstığı) ve riboflavin (yumurta, süt ürünleri)’ce yüksek gıdalar ile beslenen kadınlarda PMS görülmesinin çok daha az muhtemel olduğu bulundu. B6 vitamin takviyesi almak da yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırma gereklidir.
PMS çaresi : Kompleks karbonhidratlar
Tam tahıllı ekmek ve mısır gevreği gibi komplekskarbonhidratlar, lif ile paketlenir. Yeterli miktarda lif tüketmek kan şekerinizi sabittutarak ruh hali değişimlerini ve aşermeyi azaltabilir. Zenginleştirilmiş tam tahıllı ürünler aynı zamanda B vitaminleri, tiamin ve riboflavin de içerir.
PMS alternatif tedavi : Uzak durulması gereken gıdalar
Bu gıdalar ıtüketmeyerek PMS belirtilerini azaltmak mümkün olabilir:
- Tuz, şişkinliği artırabilir
- Kafein, sinirliliğe neden olabilir
- Şeker, aşermeyi kötüleştirebilir
- Alkol, ruh halini etkileyebilir
PMS alternatif tedavi : Stres atma
PMS gerginlik, endişe ve sinirliliğe neden olabildiğinden bu süre zarfında stres ile başa çıkmak için sağlıklı yollar bulmak önemlidir. Farklı kadınlar için farklı stratejiler işler.
Bir dergide yazan yoga, meditasyon, masaj denemek isteyebilirsiniz ya da sadece arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz. Ayrıca yeterli uykuyu aldığınızdan emin olmak da stres atmaya yardımcı olabilir.
PMS tedavisi : Reçetesiz satılan ilaçlar
Reçetesiz satılan ağrı kesiciler göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, sırt ağrısı veya kramp gibi bazı fiziksel belirtileri rahatlatabilir. Parasetamol ve ibuprofen gibi reçetesiz ilaçlar da bu belirtiler için etkili olur.
İlaç kullanmadan önce mutlaka eczacınıza danışın.
PMS çaresi : Hormon tedavileri
Doğum kontrol hapları hormonları düzenleyerek yumurtlamayı engeller. Bu genellikle az sancılı adet dönemlerine ve PMS semptomlarında azalmalara sebep olur.
Dünya Sağlık Örgütü GnRH analogları (sentetik hormonlar) içerebilen diğer hormonal tedavilerin geçici menopoz oluşturabileceğini söylüyor. Ayrıca bu tarz tedavileri diğer tedavilerin başarısız olduğu zamanlarda sadece şiddetli PMS geçiren kadınlarda kullanılmasını söylüyor.
PMS çaresi : Diğer ilaç tedavileri
Ciddi ruh hali değişiklikleri ya da PMDD olan kadınlar antidepresanlardan yararlanabilir. PMDD tedavisinde başka antideprasanlar yazılmasına rağmen en yaygın olarak kullanılan ilaç SSRI olarak bilinmektedir. Antidepresanlar, her adet döneminden 10-14 gün önce veya adet döngüsü boyunca kullanılabilir.
PMS çaresi : Takviyeler
Dünya Sağlık Örgütü PMS için kullanılan birçok takviye olduğunu ama bu takviyelerin etkinliği hakkındaki araştırmaların çok az olduğunu söylüyor. Çalışmaların çoğu karışık sonuçlar göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü bu tamamlayıcı terapilerin bazı PMS belirtilerini azaltabileceğini söylüyor.
- magnezyum
- B6 Vitamini
- E vitamini
PMS çaresi : Bitkisel özler
Evening Primrose Oil – Çuha Çiçeği Yağı gibi bitkisel ilaçlar bazen PMS için kullanılmıştır, ancak çoğu üzerinde çok çalışılmamıştır. Evening Primrose Oil – Çuha Çiçeği Yağı ruh hali değişiklikleri ve sinirliliği de kapsayan PMS belirtileri için rahatlama sağlandığı düşünülmektedir. Bu bitkileri denemeden önce eczacınıza danışınız. Bu bitkiler bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir veya belirli kronik rahatsızlıkları olan kişiler için zararlı olabilir.
PMS Sendromu bitkisel destekler için TIKLAYIN
Sağlıklı Günler Dileriz..
Size ve yaşınıza uygun vitaminlerinizi eksik etmeyin,