Kapat
(0) ürün
Alışveriş sepetinizde ürün bulunmuyor.
Filtrele
Preferences
Arama

Soğuk Havalarda Artan Cilt Sorunları

Soğuk Havalarda Artan Cilt Sorunları

 

Cilt Kuruluğu

Cildinizi kuru, pul pul, kaşıntılı ve rahatsız hissediyorsanız, soğuk havalar sizin için daha zor geçecek demektir. Cilt kuruluğu, cildiniz doğal koruyucu yağlardan yoksun olduğunda oluşur; bu durum hava koşulları, sert sabunlardan ve bazı sağlık durumları tarafından tetiklenebilir.

Vücudun her yerinde göze çarpan çatlamış dudaklar, çatlak topuklar veya kabuklu dirsekler kış aylarında daha sık görülür. Ama umutsuzluk yok! Kışın vücudunuza tehditlerini ve bu tehditlerden nasıl kurtulacağınızı görmek için okumaya devam edin.

 

Çatlamış dudaklar için ilk yardım

Kuru, soyulmuş ve çatlamış dudaklar kış havalarının tanıdık bir yan etkisidir. Dudaklar vücudun diğer bölümlerinden daha fazla nem kaybettiği için son derece dayanıksızdır. İşte bu durumla nasıl mücadele edeceğiniz:

  •          Bol su içerek sulu kalın ve kapalı ortamlarda nemlendirici kullanın
  •          Nemi hapsetmek ve bariyer sağlamak için dudak balmı kullanın.
  •          Güneş kremi içeren dudak kremi ya da ruj seçin ve her dışarı çıkma girişiminizde kullanın.
  •          Güneş ve rüzgardan mümkün olduğunca kaçının.

Dudaklarınızla uğraşmayın ya da yalamayın. Her ikisi de çatlağı kötüleştirir.

 

Çatlamış topuklar için yardım

Ayaklarınız da kış havalarından etkilenir ve kuru cildiniz yaralı, çatlak topuklara neden olur. Eğer topuk çevresinde nasır görülürse, yürümek zahmetli gelebilir ve enfeksiyon riskiniz artar. Şu işlemleri uygulayın :

  •          Ayaklarınızı iyice yıkayın ve kurulayın ve düzenli olarak ayak nemlendirici kremi sürün
  •          Nazikçe ponza taşı veya törpü ile sert nasırları temizleyin.

Akşam üzeri, çatlak topuklara vazelin sürün ve mümkünse plastik sargı ile kaplayın ve çorap giyin.

 

Kuru eller için bakım

Çevresel tahrişler, genel aşınma ve yıpranmaya maruz kalma söz konusu olduğunda elleriniz bu etkenlere ilk maruz kalan kısımdır. Kışın, soğuk algınlığı ve grip mikroplarını önlemek için yapılan sık el yıkama ve soğuk hava, kurumayı ve çatlakları arttırır. Ellerinize ekstra bakım gösterin:

  •          Cildi nemli tutmak için bol su için
  •          Çok sıcak veya çok soğuk suyla yıkanmaktan kaçının.
  •          Soğuk hava, sert deterjanlar veya temizlik ürünlerine maruz kaldığınız zaman riski azaltmak için uygun eldiven kullanın
  •          Yatmadan önce, sabah ve her kuruluk oluştuğunda, zengin, yumuşatıcı nemlendirici kullanın.

 

Kış Mevsimi için özel yağlı nemlendiriciler kullanın

Her nemlendirici kremin içeriği ve nemlendirme etkisi aynı değildir, soğuk günlerde mutlaka mevsime uygun tip nemlendiriciler kullanın. Vücudunuz için daha yağlı nemlendiriciler kullanmanızı tavsiye ederiz, yağ bazlı nemlendiriciler su kaybını daha iyi engeller, fakat yapıları gereği kolay emilemezler, yüzünüze kullanmanızı tavsiye etmeyiz çünkü gözenekleri tıkayıp sivilceye sebep olabilirler. Ilık bir duştan sonra tüm vücudunuza masaj yaparak nazikçe yedirebilirsiniz. 

 

 

Nemlendiricileri bilmek

Cilt sorunlarını önlemek için cildinize ne sürdüğünüzü bilmek önemlidir. Üre, gliserin, hiyaluronik asit ve propilen glikol gibi maddeler içeren ürünler yağsız olduğundan ve havadan suyu emdiğinden nem tutucu olarak da bilinir.

Bebek yağı ya da mineral yağı, bitkisel yağlar (jojoba yağı), vazelin, lanolin veya stearik asit gibi ürünler cildinizdeki yağları yenileyen yumuşatıcılar olarak bilinir. Bazı nemlendiriciler hem nem tutucu hem yumuşatıcı içerir.  

Retinoid içeren yaşlanma karşıtı ürünler cildi tahriş edebilir. Cildiniz zaten kuru ve hassas ise kış aylarında bunlardan kaçınmak iyi olabilir.

 

Ne zaman keselemeli?

Cilt uzmanları genellikle nemlendirici en iyi sonucu almak için, keselemeyi, eski ölü deri hücrelerinin ortadan kaldırılmasını, tavsiye ediyor. Ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırmak, nemlendiricilerin daha derine nüfuz etmesini sağlar ancak kış aylarında cilt daha kırılgan olabileceğinden nemin daha kolay gitmesine izin verir. Soyulma ürünlerini ilk önce cildin küçük bir alanı üzerinde deneyin, cildinizi çok kurutur veya iltihaplandırırsa tamamen uzak durun.

 

Kış banyosu

Banyolar ve duşlar cildinizi doğal yağlardan mahrum edebilir bu yüzden:

  •          Sıcak veya soğuk sudan çok ılık suyu tercih edin
  •          Duşu günde bir kez ile sınırlayın.
  •          Kaşıntıdan kurtulmak için banyo suyunun içine bebek yağı, epsom tuzları veya yulaf ezmesi serpin
  •          Havlu ile Kuvvetli kurutmaktan kaçının.
  •          Nemlendirmeyi, cilt nemi emmek için hazırken, hala nemli iken, banyo ya da duş sonrasında yapın. 

 

 

Nemi hapsetmek

Cildinizi hala nemli iken duş veya banyo sonrasında nemlendiriciyi doğrudan kullanmak nemi hapsetmek için harika bir yoldur. Nemlendirici kullanırken kuru kaşıntılı veya pulumsu alanları hedefleyip, gün boyunca bolca yaymayı da unutmayın.

 

Nemlendiriciyi çalıştırın.

Merkezi ısıtma ve diğer ısı kaynakları, kış soğuklarını defetmek için tasarlanmış olabilirler ama onlar cildinize dost değillerdir. Kuru hava ve düşük nemli iklimler aslında deri yüzeyinden su çeker. Evde nemlendirici kullanmak ısıtma, kurutma etkileri ile mücadele eder ve havayı nemlendirebilir. Evinizde stratejik yerlere nemlendiriciler yerleştirilmesi kışın cilt sağlığınız için büyük bir yatırımdır. İstenen nem seviyesini yaklaşık %45-55 e ayarlayın.

 

Saçlı Deri

Uzun kış aylarında acı çeken tek şey cilt değildir. Saçınız da aşırı yıkama ve sert kış koşullarından dolayı nemsiz kalabilir. Saçınızı her gün yıkamak yerine bir sonraki günde yıkayarak kış yelenizi korumayı dikkate alın. Sıcak su yerine ılık su kullanın ve buklelerinizi yumuşak, akıcı ve nemli tutmak için ekstra krem uygulayın. Kurutucu veya düzleştirici gibi ısıtıcı araçların kullanımını azaltın ve soğuk, rüzgarlı ve yağmurlu havada dışarı çıktığınızda en basitinden bir şapka takın.

 

Kış demeyin güneş kremine devam edin.

Gökyüzü gri olabilir ama bu güneş kremini kullanmayacağınız anlamına gelmez. Eğer kayak gibi kış sporlarının içinizdeyseniz, güneş yanığı riskiniz artar. Ama kar güneş ışınlarının % 80'ini geri yansıtma özelliğine sahiptir.

Kayak yapıyor olmasanız bile, güneş kremi hala kış aylarında vazgeçilmez cilt aksesuarıdır. 15 veya daha fazla bir güneş koruma faktörü olan kremi kullanın, sabahları kullanın ve gün içinde açık havalarda her 2 saatte bir yeniden uygulayın. 

 

Ayaza karşı dikkatli olun.

Soğuktan kavrulma, yanakları, kulak memelerini, el- ayak parmaklarını etkileyebilen donmanın daha ılımlı ve daha yüzeysel halidir. Uyuşukluk, soluk cilt, ya da etkilenen bölgede karıncalanma gibi semptomlar içerir. Eşarp, şapka, eldiven ve kulaklık gibi sıcak giysiler hassas alanların korunması için en iyi savunmadır. Eğer soğuktan kavrulma durumu görüldüyse, kalıcı cilt hasarına neden olacaktır ve en iyi tedavi de etkilenen bölgeleri kademeli olarak yeniden ısıtmaktır. 

 

Donma uyarısı

Donma, soğuktan kavrulmanın daha kaygı verici abisidir. Ciltte ciddi ve kalıcı zararlara yol açabilir. Donma kavrulmaya kıyasla daha derindeki dokuları etkileyebilir. Türkiye’de nadir bir durumdur ama belirtileri solgun, sert ve soğuk cilttir. Cildiniz sızlayabilir ya da dokunmaya karşı hissizleşebilirsiniz. Eller, burun ve ayaklar en savunmasız bölgelerdir ama vücudun bu alanlar dışında herhangi bir bölümünü de etkileyebilir. Cildin buzu çözüldükçe cilt daha da kızarık ve ağrılı hale gelir.

Soğuktan kavrulmanın aksine, cildi yeniden ısıtmaya çalışmayın, fırsat varsa yeniden donacaktır. Donma acil müdahale gerektirir yani mümkün olan en hızlı şekilde hastaneye gidiniz. Mümkünse,  el ve ayak parmakları gibi etkilenen bölümleri ayrı ayrı steril sargılar ile sarın. Donmuş ayaklarla veya ayak parmaklarıyla yürümemeye çalışın.

 

Kaşıntılı kış derisi

Kaşıntı, kuru kış cildinin en sıkıntılı yönlerinden biri olabilir.

  •          Sıklıkla nemlendiricinizi yeniden uygulamayı
  •          Yünlü, kaba kumaşlardan kaçınmayı ve giysilerinizde ve yatarken pamuk veya ipek tercih etmeyi deneyin.

Bu önlemler rahatlama sağlamıyorsa doktora başvurun. Böylece bu durumun altında yatabilecek olan alerji, egzama veya sedef hastalıkları için kontrol edilmiş olursunuz.

 

Egzama

Egzama rahatsız edici ve bazen ağrılı iltihaplara neden olan Türkiye'de 12 yetişkinden birinde görülen bir cilt hastalığıdır. Egzama kış aylarında kuru hava koşullarının da teşvikiyle aniden hiddetlenebilir. Ciltteki alanlar, kuru, kırmızı ve kaşıntılı hale gelir. Bunları kaşımak ciltte kanama, enfeksiyon yapabilir ve bazı durumlarda ise deri kalın ve pul pul olur.

Egzamayı kontrol altında tutmak için iyi bir cilt bakımı gereklidir. Duştan veya banyodan sonra zengin içerikli nemlendiricinin doğrudan kullanılması cildin doğal nemini hapsetmesine yardımcı olacaktır. Ciltteki kılların çizgilerini takip ederek sık sık yeniden uygulayın. Reçeteli ilaçlar için doktora başvurunuz.

Sedef hastalığını yatıştırma

Kuru cilt, bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorunun neden olduğu yaygın cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığının belirtilerinden biridir. Sedef hastalığı genellikle kafa derisini, dirsekleri, dizleri ve ve sırtın alt kısmını etkiler. Kuru hava, güneş ışığı eksikliği ve soğuk hava gibi kış şartları tarafından tetiklenebilir. Tedavi için:

  •          Kısa, ılık duşlar
  •          Bol miktarda nemlendirici
  •          Reçeteli merhemler ve kremler

Işık terapisi ve reçeteli ilaçlar hakkında doktorunuza veya dermatoloğunuza danışın.

 

Yorum Bırak
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilir.