Bronşit hastalığı nedir? Bronşit tedavisi nasıldır?
Bronşit;
Bronşit, akciğerlerdeki enfeksiyon anlamına gelir, biri bronşit olmuşsa akciğerlerinde iltihap var demektir. Bronşitin ierlemiş boyutları ciddi sağlık sorunları oluşturabilir, iltihaplanma direkt olarak başlamaz, bronşiti tetikleyen grip-soğuk algınlığı yada koah gibi sebepler vardır.
Bronşitin; öksürük, enfeksiyonlu balgam yani yeşil renk balgam, halsizlik gibi belirtileri vardır fakat bu belirtiler başka birçok hastalıkta da görülebildiği için doğru teşhisi koymak ve tedaviyi buna göre şekillendirmek çok önemlidir.
Akciğerlerimizde, bronşlara hava taşıyan hava kanalları iltihaplandığı zaman, bu hava kanallarının iç kısmı şişer, kalınlaşır ve hava yolunu daraltır.
Ekfekte olmuş doku daha fazla mukus salgılayarak zaten şişip daralan hava yolunu daha da daraltır hatta tıkar. Öksürük krizleri, vücudun bu tıkanmış hava kanallarını açma gayretinden oluşmaktadır.
Bronşitin belirtileri;
Bronşitin en belirgin semptomu, sık ve balgamlı öksürüktür, bunun dışında
Hafif ateş
Halsizlik
Nefes alırken hırlama
Hafif göğüs ağrısı
Sık ve kısa kısa nefes alma
Akut bronşit;
Akut yani ani bronşit, genelde grip-soğuk algınlığı başladıktan 3-4 gün sonra ortaya çıkar. İlk başlarda kuru öksürükle başlar ama daha sonra balgamlı öksürüğe çevirir. Çoğu insan akut bronşiti 2-3 haftada atlatabilir ama öksürük çok daha fazla devam eder. Enfeksiyon yani iltihaplanma tamamen ortadan kalktığında akciğerleriniz de normale dönecektir.
Kronik Bronşit;
Eğer en az 2 yıldır, yılın üç aydan fazlasını balgamlı öksürükle geçiriyorsanız kronik bronşitten şüphelenilebilir.
Kronik bronşit çok ciddi bir durumdur ve sizin akciğerleriniz bakterilerin üremesi için ideal hale gelmiş demektir, ciddi bir medikal tedavi gerekmektedir. Kronik bronşit, koah’ın da ( kronik obstrüktif akciğer hastalığı – hava yollarının daralması ) bir türüdür. Sigaranın sebep olduğu öksürük de kronik bronşit ve koah’ın işaretidir.
Bronşit mi? Başka bir hastalık mı?
Bronşitin belirtileri aynı zaman da astım, zatürre, alerjik reaksiyonlar, sıradan soğuk algınlığı, grip, sinüzit, reflü, ve akciğer kanseri gibi rahatsızlıkların belirtilerine de çok benzer. Kesin teşhis için mutlaka ama mutlaka doktora başvurun. Zatürre gibi daha ciddi hastalıklar acil tedavi gerektirebilir.
Ne zaman tıbbi destek alınmalı?
Derin nefes alamıyor ve sık nefes alıyorsanız
Balgamınızda kan varsa
Ateşiniz 3 gündür yüksekse
Son 3 haftadır öksürüğünüz devam ediyorsa
Uykulu ve halsizseniz
Akut bronşitin sebepleri
Akut; ani, bir anda başlayan demektir. Bronşitin bu türü kışın çok yaygındır ve akut bornşite genelde viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar sebep olur. Sigara, kirli hava, ev temizlik kimyasalları, sisli ya da tozlu hava gibi tahriş edici ajanlar akut yani ani ortaya çıkan bronşite sebep olurlar.
Kronik bronşitin sebepleri
Sigara kronik bronşitin açık ara farkla en büyük sebebidir. Hava kirliliği de kronik bronşitin sigarayla birlikte daha da ilerlemesine sebep olur.
Sigara ve bronşit
Sigara kullanımı bronşitin iyileşme sürecini neredeyse tamamıyla engelliyor. Sigaradan bir nefes çekmek bile, solunum yolundaki havayı nemlendiren ve tahriş edici kimyasalların, fazla mukusun, alerjenlerin dışarı atılmasını sağlayan, küçük kılımsı yapıdaki sillerin büyük bölümünün yok olmasına neden oluyor.
Bronşit nasıl teşhis edilir
Doktorlar, sizdeki belirtilerin zamana göre değerlendirmesini ve fiziksel inceleme yaparak teşhis koyabilirler. Steteskopla göğsünüzü dinleyerek nefes alma sırasında akciğerlerde bir anormallik var mı diye incelerler.
Kronik bronşit nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz bu teşhiste akciğer fonksiyon testine ihtiyaç duyabilir.
Doktorunuz sizin öykünüzü dinleyerek rahatsızlığın zaman içinde ilerlemesini inceler ve fiziksel incelemelerde bulunur. Akciğer fonksiyon testi, akciğerlerinizin ne kadar verimli çalıştığını anlamak için uygulanır. Gerek duyulursa göğüs röntgeni de çekilebilir.
Tedavi , akut bronşit
Akut bronşitte size en büyük rahatlamayı sağlayacak olan şeyler, bol bol su içilmesi, dinlenmek ve hava kirliliğinden uzak kalmaktır.
Eczacınıza danışıp satın alabileceğiniz parasetamol ya da ibuprofen içerikli ağrı kesiciler vücut ağrınızın rahatlamasını sağlar, ayrıca bir balgam söktürücü ilaç da balgamınızın yumuşatıp öksürükle daha kolay atılabilir hale gelmesini sağlayabilir. Bunların haricinde doktorunuz nefes yollarınızın genişlemesi ve daha rahat nefes almanız için bir bronkodilatör önerebilir.
Tedavi kronik bronşit
Eğer kronik bronşitiniz var ve sigara içiyorsanız yapmanız gereken ilk şey sigarayı bırakmak, aksi halde durumunuz çok ciddi şekilde kötüye gider. Yıllık grip aşınızı ve zatürre aşınızı da yaptırmanızı tavsiye ederiz. Kronik bronşitin tedavisi, doktorunuzun reçete edeceği bronkodilatörler ve steroid içerikli ilaçlarla yapılacaktır.
Kronik bronşit ve koah
Kronik bronşit ve anfizem hastalığı koah’ın en çok neden olduğu hastalıklardır. En çok tercih edilen ilaçlar arasında hava kanallarının açılması için kullanılan bronkodilatörler kullanılır. Oksijen tedavisi de hastaların daha rahat nefes alması için gerek duyulabilir. Sigaranın bırakılması hem akciğer hasarının durdurulması hem de hayat kalitenizin arttırılması için şarttır.
Bronşitten korunmanın yolları
Bronşite yakalanma ve ilerlemesi riskine karşı yapmanız gereken ilk şey, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmak hatta sigara içilen ortamlarda uzun mecbur kalmadıkça bulunmamaktır. Diğer korunma yolları ise soğuk havadan uzak durmak, toz duman ve evcil hayvanlar gibi alerjik reaksiyon oluşturabilecek durumlardan kaçınmaktır.
Size ve yaşınıza uygun vitaminlerinizi eksik etmeyin,
Bronşite karşı ilginizi çekecek ürünler için aşağıdaki bölümleri tıklayabilirsiniz..
RAHAT NEFES ALIN >>> BURUN SPREYLERİ
RAHAT NEFES ALIN >>> BURUN BANTLARI
SİGARAYI NASIL BIRAKIRIM >>> SİGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI ÜRÜNLER
HALSİZLİĞE NE İYİ GELİR >>> KOENZİM Q10
KENDİNİZE UYGUN MULTİVİTAMİNİ SEÇİN >>> MULTİVİTAMİNLER